Съединените щати и Швеция подписаха първото в историята си споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, което укрепва военните им връзки и дава възможност за организиране на двустранни учения в момент, когато Стокхолм очаква да се присъедини към НАТО, съобщи Пентагонът, цитиран от Франс прес.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин подписа вчера споразумението с шведския си колега Пол Йонсон.

Отбранителният пакт ще определи "условията, (позволяващи) на американските сили да действат в Швеция", включително "равен статут на американските военнослужещи и достъп до зоните за разполагане" на военни и бойна техника, съобщава БТА.

Двамата официални представители "се обединиха около важността на продължаващата силна подкрепа за Украйна в лицето на незаконната и мащабна инвазия на Русия", допълва същият източник.

Нахлуването на руските сили в Украйна, започнало през февруари 2022 г., предизвика безпокойство във Финландия и Швеция, които в миналото бяха неутрални, но поискаха да се присъединят към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО). Хелзинки успя да се присъедини към алианса през април, докато Стокхолм очаква ратифициране на членството си от две от неговите членки - Турция и Унгария.