Стачката е започнала около 04:00 ч. местно време (05:00 ч. бълг. време) в Щутгарт, а един час по-късно и на други летища в страната. За акцията бе съобщено предварително, като се планира тя да продължи 24 часа.
Повечето от отменените полети са вътрешни или на средни дистанции в Европа, включително тези от и до София от Мюнхен и Франкфурт.

"Терминалът е почти празен, тъй като повечето пътници бяха подготвени" и се преориентираха, съобщи от Франкфуртското летище Геролд Шауб от синдиката Ферди (Ver.di). От близо 1800 предвидени полета "ще извършим 20 полета на къси и средни разстояния и 12 на дълги", посочи пред АФП говорител на Луфтханза.

Заради стачката на "Луфтханза" официално се отменят и няколко полета от и за летище София, съобщи TV7. Пътниците, засегнати от протеста, ще бъдат прехвърлени на първите възможни полети. Отменени са четирите курса от София - за Мюнхен в 7:10, 12:55 и 16:35 ч., както и за Франкфурт в 13:55 ч.

Още в събота компанията обяви, че от планираните за днес 1720 полета се очаква да бъдат извършени само 32, припомня ДПА. Това е втората вълна от стачки за заплатите и условията на работа на около 33 000 техници и обслужващ персонал. Първата проява, организирана от Ферди, доведе до отменянето на 700 полета на 21 март.

От компанията изчисляват, че загубите ще възлизат на десетки милиони евро. Предложението е да се вдигнат заплатите с 1.2% от октомври тази година и с още 0.5% догодина. Освен това договорът е за 29 месеца и не гарантира запазване на работните места.

От Ver.di искат 5.2% повече за екипажите и наземния персонал на Lufthansa Cargo, Lufthansa Technik, Lufthansa Systems, кетъринг поделението LSG Sky Chefs и наземния персонал плюс гаранции за работните места. Двете страни вече стигнаха веднъж до стачка тази година - на 21 март бяха отменени около 40% от близо 1750 полета.