Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в Туитър, че ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур, предадоха световните агенции.

"Силно очакваната среща между Ким Чен-ун и мен ще се състои в Сингапур на 12 юни. И двамата ще се опитаме я превърнем в един много специален момент за Световния Мир!", написа Тръмп.

Министерството на външните работи на Сингапур потвърди, че срещата между двамата лидери ще бъде на 12 юни на сингапурска територия.

"Сингапур е щастлив да е домакин на срещата, която ще се състои на 12 юни". "Разчитаме, че тези преговори ще послужат за насърчаването на мира на Корейския полуостров", се казва в изявлението на ведомството.

По-рано през деня стана ясно, че свернокорейският лидер Ким Чен-ун е нарекъл исторически шанс предстоящата му среща с президента на САЩ Доналд Тръмп в разговора с държавния секретар Майк Помпейо, който посети Пхенян.

Ким е казал, че срещата с Тръмп ще бъде историческа. Тя ще бъде "чудесна първа стъпка", която ще помогне да се подобри ситуацията на Корейския полуостров и "да се построи красиво бъдеще", гласи съобщението на КЦТА.

Южнокорейската агенция Йонхап отбелязва, че за първи път Ким споменава публично за предстоящата среща с Доналд Тръмп.

Майк Помпейо посети Пхенян, за да обсъди подготовката за тази среща, която ще се състои вероятно до няколко седмици, както и за да издейства освобождаването на трима американци, задържани в Северна Корея. Ким заявил, че дава амнистия на тримата мъже.