Руският президент съобщи, че е обсъдил с колегите си от Азербайджан и Иран, съответно Илхам Алиев и Хасан Рохани, проблеми в сферата на сигурността, борбата с тероризма икономическото взаимодействие, предаде ТАСС, цитирана от Агенция "Фокус".

„Ние обсъдихме важни въпроси от сферата на стабилността, борбата с престъпността и с тероризма, но в челните редици, разбира се, са проблемите от икономическо естество“, заяви руският държавен глава, след края на преговорите между лидерите.

Като пример Владимир Путин посочи работата на коридора „Север-Юг“, който „вече е изпробван в тестов режим – през изминалата година, от Индия са осъществени доставки през Иран към Русия и по-нататък“.

„Този маршрут доказа своята икономическа целесъобразност и ефективност“, уверен е руският лидер.

Путин се надява, че тази среща на върха „не е била напразна“. „Ние действително обсъждахме много важни въпроси, по време на тристранната среща“, заяви той.

Президентът на Русия смята, че „работейки по този начин – открито, доброжелателно и с добронамерен стремеж за положителни резултати – нашата работа ще бъде от полза за нашите страни и нашите народи“.

Според думите на руския лидер, тристранния формат на общуване е необходим. Путин предложи няколко посоки на бъдещото сътрудничество, а освен това призова участниците в срещата да гостуват в Русия за следващата среща.

„Срещите в този формат са необходими, те позволяват координация на позициите по най-острите въпроси на регионалния и международен дневен ред, конструктивното търсене на решения на общите проблеми в сферата на сигурността, борбата с международния тероризъм, развиването на взаимодействие в областта на търговските и икономическите връзки и културно-хуманитарната сфера“, подчерта Путин.

Иранският президент Иран Хасан Рохани каза, че Русия е приятел, съсед и стратегически партньор на Иран и че ислямската република желае да развива и заздравява двустранното сътрудничество, предаде БТА.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че отношения с Русия имат стратегически характер и ги характеризира точно така.