Това съобщи снощи говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Ройтерс и БТА.

Тръмп и Ким Чен-ун никога не са се срещали и дори никога не са говорили по телефона. През последните месеци те си размениха силни обиди през медиите.

"Президентът Тръмп оцени високо приятните думи на южнокорейската делегация и президента на Южна Корея Мун. Той ще приеме поканата за среща с Ким Чен-ун на място и във време, които ще бъдат определени. Очакваме денуклеаризация на Северна Корея. Ким се съгласил на това, както и за спиране на ракетните тестове, съобщиха от Белия дом.

Междувременно всички санкции и максимален натиск трябва да останат", се казва в изявлението на Сандърс.

Преди това директорът на южнокорейската Служба за национална сигурност Чун Ею-йо, който оглавява делегация във Вашингтон, съоъбщи пред репортери в Белия дом, че Ким Чен-ун е обещал да се въздържа от нови ядрени и ракетни тестове.

Пратеникът на Сеул каза още, че Тръмп изразил желание да се срещне с лидера на Севера до месец май. (КТ)

Междувременно премиерът на Япония Шиндзо Абе заяви днес, че в телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп е потвърдил, че международната общност трябва да продължи да упражнява максимален натиск върху Северна Корея.

Изявлението на японския лидер дойде, след като във Вашингтон бе обявено, че Тръмп е изразил желание да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун до месец май.

Пред репортери в Токио Абе изрази надежда, че най-рано следващия месец ще може да посети САЩ, за да обсъди с Тръмп севернокорейската тема и други въпроси. "

"Приветстваме промяната в позицията на Северна Корея", добави японският премиер по повод признаците, че Пхенян е готов да обсъжда условията, при които да се откаже от ядрените си оръжия.

Японският министър на отбраната Ицунори Онодера каза, че севернокорейците трябва да обещаят да се откажат напълно от своите ядрени оръжейни програми, за да има съдържателни преговори с тях.

Китай приветства позитивните сигнали и призова САЩ и Северна Корея да демонстрират политическа смелост, като преследват денуклеаризацията на Корейския полуостров.