Два блока на Новочеркаската топлоелектрическа централа в руската Ростовска област са били изключени, след като в нея избухнал пожар рано тази сутрин, съобщи Ройтерс, като се позовава на губернатора на областта.

Пожарът е бил загасен и няма жертви, съобщи губернаторът Василий Голубьов в Телеграм, цитиран от БТА.

Той не посочи причина за пожара, но украинската агенция УНИАН съобщава, че в областта е имало нападение с дронове, а местни жители са съобщили в Телеграм, че са чули най-малко десет експлозии и звук, характерен за дронове-камикадзе.

На места в областта е имало и прекъсвания на електроснабдяването.

Малко по-рано Ройтерс, позовавайки се на областния управител на Одеска област Олег Кипер, съобщи, че въздушно нападение с дронове е извършила тази нощ Русия срещу украинския град Одеса.

Кипер написа в Телеграм малко след полунощ, че новото нападение е нанесло щети по инфраструктура и части от града са без електрозахранване.

На място са пристигнали аварийни екипи, добавя БТА.

В неделя руска атака засегна подземно газово хранилище в Украйна като част от вълната от удари срещу енергийната инфраструктура на страната.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че усилията за възстановяване на електроснабдяването са най-трудни в Харков. В неделното си видеообръщение той каза, че 200 хил. жители на Харков са без надеждно електроснабдяване и в града е наложен режим на тока, докато електрическата мрежа е възстановена в останалите райони.

ДТЕК, най-голямата частна енергийна компания в Украйна, съобщи, че режим на тока е наложен и в Одеса.