Френско-белгийската железопътна компания "Талис" обяви, че спира продажбата на билети за днес и утре по всички свои линии поради проблеми с инфраструктурата й, причинени от жегите, предаде Франс прес.

"Изключително трудните метеорологични условия създават смущения в мрежата - допълва говорителка на компанията. - Прекратени са продажбите за днес и утре за цялата мрежа", която обхваща Белгия, Франция, Холандия и Германия."


"Поради сериозните смущения в резултат на извънредната климатична обстановка сме длъжни да прекратим продажбите по всичките ни линии. Съветваме нашите пътници да отложат пътуването си", обяви "Талис" в профила си в Туитър и на интернет сайта си, поднасяйки извинения.

Белгийската жп мрежа е подложена на изпитания от вчера. Влак "Талис" от Амстердам до Париж беше блокиран в Малин, между Антверпен и Брюксел. Неговите 350 пътници бяха евакуирани и бяха взети мерки те да стигнат до Брюксел. Друг влак, от района на Париж за Амстердам, също беше блокиран, а пътниците бяха евакуирани до най-близката гара, за да продължат за Брюксел.

Белгийската мрежа се справя по-скоро добре при настоящите екстремни температури. От два дни горещините се отразяват най-сериозно на контактната мрежа, тъй като от топлината кабелите се разширяват и може да увиснат, обясни говорителят на белгийската мрежа Инфрабел, Арно Реман.

По жп линиите температурите може да са с 10-15 градуса по-високи от тази на въздуха поради нагряването и излъчването на топлина от релсите и камъка. Друг проблем е опасността от пожари край линиите, тъй като огънят може да лумне от една искра при движението на влаковете.