Над 79% от руснаците имат доверие на руския президент Владимир Путин, на фона на руската инвазия в Украйна, сочи проучване на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), който е държавна институция.

Нивото на доверие към Путин, според изследването, е спаднало с 0,4 процентни пункта и в момента е 79,3%, информира ТАСС.

Изследването е проведено от 13 до 19 март. Допитването е проведено сред 1600 пълнолетни руснаци.

В същото време одобрението на дейността на руския президент се е увеличило с 1 процент и вече е 77%, се посочва в изследването.

Путин все още не е обявил дали ще се кандидатира отново на изборите за държавен глава през 2024 г., а интрига около темата се получи по време на посещението на китайския лидер Си Дзинпин в Москва тази седмица.

Си заяви, че очаква руснаците отново да подкрепят своя президент, като обвърза изявлението си с предстоящия вот. Впоследствие говорителят на Кремъл Дмитрий Песков поясни, че Путин все още не е обявил намеренията си, а китайският държавен глава не е имал предвид изборите, а по принцип одобрението на руския народ към неговия водач.

Според проучването дейността на правителството одобряват 52,3 на сто от запитаните, а на премиера Михаил Мишустин - 53,5%.

Партията на Путин обаче - "Единна Русия", се ползва с одобрението на 39,3 на сто от руснаците, което спад с 0,2 на сто.