Според предварителните прогнози, базирани на екзитпол, Датската социалдемократическа партия, водена от премиерката Мете Фредериксен отново ще бъде най-голямата политическа сила след днешните парламентарни избори в Дания, но няма да разполага с мнозинство, предаде ДПА.

Екзитпол на телевизия Те Фау 2 сочи, че нито левоцентристкият, нито десноцентристкият блок получават мнозинство в законодателното събрание, посочва Асошиейтед прес.

Екзитполът на изследователския институт "Мегафон" по поръчка на телевизия Те Фау 2, сочи, че новата центристка партия, наречена "Умерени", водена от бившия премиер Ларс Льоке Расмусен, ще бъде балансьор. Неговата партия се очаква да да постигне добър резултат, а либерално-консервативната партия "Венстре", към която той по-рано принадлежеше, да регистрира сериозен неуспех.

Резултатът от изборите може за първи път от повече от четири десетилетия да проправи пътя за правителство извън традиционното разделение между леви и десни и значително да промени политическия пейзаж в скандинавската държава, посочва Ройтерс.

Според прогнозите социалдемократите на Фредериксен могат да спечелят 85 места в 179-местния парламент, изгубвайки мнозинството си, сочи екзитпол на обществената телевизия Де Ер. Това означава, че не е сигурно дали Фредериксен ще остане начело на правителството, отбелязва ДПА.