Най-голямата опасност за САЩ не са Русия и Китай, а враговете у дома. Десните екстремисти искат да премахнат демокрацията. Те вече държат в ръцете си Върховния съд. Сега те атакуват изпълнителната власт, пише Джордж Сорос в статия за немския в. "Велт".

Някога Върховният съд е бил една от онези институции на САЩ, които са се радвали на особено уважение. Но с последните си решения екстремисткото мнозинство доведе до рязък спад на рейтинга на съда до рекордно ниски нива, а неодобрението към него се покачи до нови висоти.

Какво определя мнозинството в съда като екстремисти? Не става дума само за решението им да отменят делото "Роу срещу Уейд" - историческото съдебно решение от 1973 г., с което се признава правото на жената сама да решава дали да роди.

Това, което ги квалифицира като екстремисти, са аргументите, на които основават решението си, и намеците за това докъде биха били готови да стигнат в прилагането на тези аргументи.

Сорос предлага начин за ограничаване на правомощията на Върховния съд на САЩ, който според него може да бъде постигнат чрез гласуване срещу републиканците на следващите избори за Камарата на представителите.

Това ще позволи на Конгреса да утвърждава законите за правата, които Върховният съд ще трябва да защитава. Конгресът трябва да действа, като започне със защита на свободата на жените да избират", твърди Сорос.

Той казва, че републиканците по време на президентството на Доналд Тръмп са успели да прокарат няколко закона в Конгреса, които "правят гласуването много трудно" във Флорида, Тексас и Джорджия.