Корабът “Ейншън глори“, на който има 8 български моряци, беше отвлечен на 2 януари. Дни преди това сомалийски пирати бяха пленили “Сейнт Джеймс парк“, в екипажа на който има петима българи. Все още се преговаря за освобождаване и на двата кораба.

Отвлеченият кораб "Ейшън глори"  се е движил през последните няколко дни, съобщи на редовния ведомствен брифинг говорителят на МВнР Весела Чернева. Мнението на експертите е, че това изключва възможността капитанът да е бил убит, т. е. - е доказателство, че е жив, добави тя. МВнР, както и дипломатите в задграничните ни представителства, са в контакт с мисиите на НАТО и на ЕС в Сомалийския залив. Това е основният ни източник на информация. Знаем, че преговорите продължават, посочи Чернева.

Имало е и по-дълги преговори с пирати заради отвлечен кораб, над 6 месеца, а отговори Чернева пред БНР на въпрос дали преговорите са се проточили дълго и безуспешно. Тя заяви, че министерството е в непрекъсната връзка с представители на компанията, собственик на двата отвлечени кораба.

Вчера сайтът  “Морской бюлетен” разпространи писмо, в което се казва, че сомалийските пирати са разстреляли българския капитан Велико Великов.
Той било подписано от роднини на десетимата украински моряци в екипажа на кап. Великов, пише вестник "24 часа". Отвореното писмо било адресирано до британската кралица Елизабет Втора.

“На 6 март капитанът бил отделен от екипажа. След това на екипажа било съобщено, че той е разстрелян, и оттогава никой не го е виждал”, пишат близките. Те призовават кралицата да помогне за освобождаването на пленниците. Писмото обвинява британската фирма “Зодиак”, собственик на “Ейшън глори”, а също и правителствата на Обединеното кралство и други западноевропейски държави заради нежеланието им да преговарят с пиратите.

От българското представителство на фирмата отрекоха да имат такава информация и заявиха, че това е поредният неверен слух, който се пуска в руски медии. Преди дни се появи информация, че корабът е използван за нападение на друг, което не беше потвърдено.