Това съобщи за киевския в. "Сегодня" Михаил Войтенко, експерт по корабоплаване и редактор на руското сп. "Морски бюлетин", предаде БТА.

Морските разбойници превърнали в пиратска база плаващия под британски флаг "Ейшън глори", отвлечен с товар от 2405 коли на 2 януари в Индийския океан, на 600 мили от бреговете на Сомалия. 25-членният му екипаж включва осем българи, 10 украинци, петима индийци и двама румънци. Пиратите поискаха за кораба рекорден откуп от 15 милиона долара, припомня "Сегодня".

Според Войтенко, цитиран на сайта на украинското издание, бандитите нападнали с "Ейшън глори" контейнеровоза "Ем Ес Си Анафи" с екипаж от 24-ма украинци, който часове наред бил обстрелван с гранатомети и автомати, но успял да се измъкне. Това съобщили на експерта роднини на моряци от "Ейшън глори". Не се посочва кога е станало всичко това.

"Сегодня" се свързал по радиото с капитана на контейнеровоза, който отказал да се представи, но съобщил, че до неговия кораб "опитали да се приближат" нощно време два други. Те останали неразпознати, тъй като не носели светлини, нито други обозначения. "Открихме ги с радара и просто ги заобиколихме", казал морякът. Капитанът обаче не потвърдил информацията за атаката и обстрела - "макар да усещахме, че явно премълчава нещо", коментира "Сегодня".

"Моряците са постоянно под прицел и не искат да рискуват живота си, нали сред пиратите има сомалийци, които разбират руски", обяснили дипломати от външното министерство на Украйна. Те не разполагали с достоверна информация за инцидента. Украинските тайни служби също не потвърдили нападението официално.

Военни разузнавачи уточнили, че "Ейшън глори" не е твърде подходящ за кораб майка, тъй като е твърде голям, тромав и харчи много гориво. "В морето обаче се случва какво ли не, тъй че проверяваме информацията на Войтенко", добавили експертите пред "Сегодня".