Това заяви говорителят на антипиратската мисия на Европейския съюз Джон Харбър, цитиран от Асошиейтед прес, на която се позова БТА. В понеделник морски разбойници похитиха британския танкер с 26-членен екипаж в Аденския залив и гръцки кораб, плаващ под панамски флаг в Индийския океан.

Британският съд беше първият търговски кораб, отвлечен в охранявания от международни военноморски сили Аденски залив от близо 6 месеца. Двете нападения бяха извършени на повече от 1600 километра едно от друго. Според Харбър двете отвличания, извършени в един ден, са просто неприятно съвпадение и не са координирани, тъй като в Индийския океан и в Аденския залив действат няколко пиратски банди. По данни на ЕС около 1000 сомалийци се занимават с пиратство.

"Сейнт Джеймс парк" подал сигнал за опасност, който бил прехванат от американския ракетен крайцер "Чосин", който се намирал на около 25-30 минути път. Той бил най-близо намиращия се до сцената на нападението кораб от международните антипиратски сили, но когато пристигнал на мястото, от което бил подаден сигналът, разбойниците вече били превзели танкера.

Британският кораб, чийто екипаж се състои от петима българи, шестима индийци, трима филипинци, трима турци, трима руснаци, двама украинци, двама румънци, един грузинец и един поляк, плавал от испанското пристанище Тарагона към Тай Пут в Тайланд.

Отвлечените българи
са са Светозар Тенев, Емил Дянков, Николай Колев, Стефан Ангелов, Ивайло Русев. Четирима от моряците са от Варна, а петият е от Русе. Единият от тях е помощник-капитан, а Светозар Тенев е готвач на кораба. Останалите трима наши сънародници са фитери и бластьор.

Лондонската компания „Zodiac Maritime Agencies”, чиято собственост е отвлеченият танкер „Сейнт Джеймс Парк”, води преговори за освобождаването на плавателния съд.