Досегашният кмет на Москва Сергей Собянин остава на поста, след като спечели убедително мнозинство на вчерашните местни избори, което е с почти една четвърт повече, отколкото той получи на предишните избори през 2013 г., предаде ТАСС, цитиран от БНР.

По данни на столичната избирателна комисия, активността е била много ниска - едва 27,5 процента, докато преди пет години тя е била 32 на сто.

Близо 5 000 избора се проведоха на различни равнища на територията на Русия, като за кметския пост в Москва се бореха общо петима души. В неделя в 22 региона имаше преки избори за губернатор, а в 16 гласуването е за нов състав на регионалните парламенти и в 12 града - за кметове и градски съвети. Жителите на 5 едномандатни избирателни райони трябваше да определят представителите си в Държавната дума. Насрочени бяха и множество референдуми и по места.

Изборите се проведоха на фона на продължаващото обезценяване на рублата и растящото недоволство срещу пенсионната реформа, което доведе до протести в редица руски градове.

Полицията, подпомагана от доброволци, извърши масови арести, като само в Санкт Петербург, по данни на правозащитници, са били задържани 500 души.

Акцията срещу повишаването на пенсионната възраст се проведе по призив на позиционния лидер Алексей Навални, който не можа да оглави протеста в Москва, тъй като излежава 30-дневна присъда.

Предложените промени вече са внесени в парламента и сериозно засегнаха високия рейтинг на президента Владимир Путин, който е намалял с около 15 процента.