Смята се, че свернокорейският лидер Ким Чен-ун навършва днес четиридесет години. Държавните медии в Северна Корея обаче от десетилетия пазят мълчание за рождения му ден, предаде Ройтерс.

За рожден ден Ким се сочи 8 януари, въпреки че неговият обвит в тайнственост режим никога не е потвърждавал тази дата, отбелязва агенцията.

Правителството на САЩ посочва като година на раждане на Ким 1984 г., т. е. тази година той би трябвало да навършва 40 години.

Датите на раждане на бащата и дядото на Ким, които го предшествали като лидери на Северна Корея, са национални празници в авторитарната държава, отбелязва Ройтерс.

Предполагаемата дата на раждане на Ким Чен Ун пък винаги е минавала тихо, без да се споменава в медиите или в календарите на страната.

Най-близо до потвърждаване на датата Северна Корея е била през януари 2020 г., след като властите признаха, че Ким е получил поздравления за рождения ден от тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, но и тогава не споменаха точната дата.

Тази година държавната новинарска агенция KЦТА днес показа Ким да посещава ферма за пилета заедно с дъщеря си и висши служители.

Разузнаването на Южна Корея заяви този месец, че смята, че дъщеря му Ким Джу-е може да е вероятен наследник на севернокорейския лидер.