Новият президент на Куба Мигел Диас-Канел произнесе своята първа реч пред парламента след встъпването си в длъжност, обещавайки да продължи социалистическата революция, водена от предшествениците му Фидел и Раул Кастро, предадоха световните агенции.

В словото, което бе предавано пряко по кубинската телевизия, Диас-Канел заяви, че първите му мисли след встъпването в длъжност са за историческото поколение, което ръководеше страната след победата на Кубинската революция през 1959 година. Той изрази голяма почит към своя предшественик, 86-годишния Раул Кастро, определяйки го като най-добрия ученик на брат му Фидел.

Ръководството на страната не може да забрави нито за секунда отговорността си пред народа на Куба, подчерта 57-годишният президент. Той потвърди, че смяната на властта не означава кардинални промени в централно планираната икономика и еднопартийната система, обещавайки, че няма да има връщане към капитализма.

През петгодишния си мандат Диас-Канел ще бъде изправен пред задачата да постигне баланс между защитата на социалистическата система и реформирането й в достатъчна степен, която да удовлетвори младото поколение, желаещо по-добри икономически условия, отбелязва Ройтерс.

Раул Кастро присъстваше на речта, седнал на първия ред в парламента. Той разкритикува Съединените щати, че са се върнали към неоколониалното си поведение на американския континент. 

В първата си реч, след като предаде държавната власт, Кастро нарече външната политика на президента на САЩ Доналд Тръмп "неоколониална". Тръмп засегна несправедливо търговски партньори на Съединените щати като Китай и Европа и се опитва да изолира Куба и нейните съюзници, отчете той в изказването си пред парламента.

Кастро и предишният американски президент, Барак Обама, започнаха процес на историческо разведряване между комунистическа Куба и САЩ. Той обаче бе поставен под въпрос при Тръмп. 

След три години ще изтече моя втори и последен мандат като лидер на ККП, припомни 86-годишният Кастро. Той уточни, че тогава висшият партиен пост ще бъде зает отново от държавния ръководител.

Раул Кастро изрази очакване Диас-Канел да изкара два петгодишни мандата като президент (председател на Държавния съвет) на Куба.

Самият Кастро изкара два петгодишни мандата от 2008 г. Вече бившият кубински президент потвърди подкрепата си за реформирането на социалистическата икономика.

Планът за уеднаквяване на двете валути, които се използват от Куба, причинява трудности, призна в същото време Раул Кастро.