Съобщения в социалните мрежи за смъртта или раняването на близкия до чеченския президент депутат от руската Държавна Дума Адам Делимханов породиха много въпросителни относно съдбата на смятания за втори след Рамзан Кадиров човек в Кавказ.

Първоначално Кирил Сазонов, политически анализатор, който се сражава за Украйна, заяви, че се твърди, че кортежът на Делимханов е попаднал под обстрел в Запорожка област, в резултат на което е загинал депутатът и още 200 души.

Телевизионният канал "Звезда", позовавайки се на пресслужбата на Държавната дума, съобщи, че Делимханов е ранен. От пресслужбата на долната камара на парламента заявиха пред телевизионния канал Baza, че не са съобщавали за това и че всички съобщения за раняването на Делимханов идват "от конкретни членове на парламента".

В канала на Рамзан Кадиров в Telegram се появи съобщение, в което ръководителят на Чечня заяви, че няма връзка с Делимханов. "Моля украинската разузнавателна служба да предостави информация за това кое точно място и какви позиции са поразени, за да мога все пак да намеря моя скъп БРАТ. Обещавам щедро възнаграждение и моля за помощ", се казва в публикацията.

Председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин пък заяви, че депутатът Адам Делимханов е "жив и здрав". "Току-що разговаряхме с него. Той е жив и здрав. Нещо повече, той пожелава здраве на всички", каза Володин.

Апти Алаудинов, командир на специалните сили "Ахмат", заяви пред информационната агенция ТАСС, че Делимханов е "по-жив от всякога" и в момента се намира в Чечения и е отишъл да се види с Кадиров. В същото време в канала на Алаудинов в Telegram скоро се появи пост, в който се казва, че той изтегля всички части, разположени в Мариинския район, и се насочва към "мястото на инцидента" с Делимханов. Постът е придружен от множество емотикони, изобразяващи превозни средства.