Саудитска Арабия също обмисля подобна забрана, съобщиха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Някои услуги на "Блекбъри" позволяват на потребителите да действат без да носят правна отговорност, като предизвикват безпокойство за съдебната система, обществената и националната сигурност", заяви Службата за регулиране на телекомуникациите на ОАЕ в официално изявление.

Смартфоните "Блекбъри" позволяват комуникация чрез имейл, чат-съобщения, както и "сърфиране" в интернет. Информацията, която се изпраща през "Блекбъри" е кодирана, което предизвиква безпокойството на властите в ОАЕ, Саудитска Арабия и редица други страни, като Индия, Бахрейн и Франция.

Индийските власти се опасяват, че услугите на "Блекбъри" могат да се използват за координиране на действия, насочени срещу държавата. Те наложиха ограничения на мобилните оператори след терористичните нападения в Мумбай в края на 2008 г.

Забраната на "Блекбъри" в Обединените арабски емирства ще влезе в сила през октомври, като междувременно ще се търси приемливо решение, което да позволи услугите да бъдат възобновени, без да представляват опасност за националната сигурност.

Канадската компания "Рисърч ин моушън" (Research in Motion), която произвежда "Блекбъри", не е коментирала планираните забрани. Тя има около 46 милиона потребители по света, от които почти 700 000 в Саудитска Арабия и около 500 000 в ОАЕ.

Миналата година експерти предупредиха, че всички смартфони уязвими на SMS атаки.