Разследването на катастрофата на хеликоптера, при която в Бровари край Киев загина ръководството на Министерството на вътрешните работи на Украйна, е възложено на Службата за сигурност на страната, заяви украинският президент Володимир Зеленски в изявление във връзка с трагедията.

Вижте снимки>>>

Той представи актуални данни за ранените: 15 души са загинали, 25 са ранени, като десет от тях са деца, като допълни, че тези данни все още се уточняват.

"Днес в Бровари се случи ужасна трагедия... Наредих на Службата за сигурност на Украйна в сътрудничество с Националната полиция на Украйна и други оторизирани служби да установят всички обстоятелства на случилото се", каза Зеленски.

"Изказвам съболезнования на всички семейства и приятели на жертвите! Денис, Евгени, Юрий, екипът на Министерството на вътрешните работи... истински патриоти на Украйна. Нека почиват в мир! Нека паметта на всички, които загубиха живота си в тази черна сутрин, да бъде вечна!", каза още украинският президент.

В същото време главният прокурор на Украйна Андрий Костин заяви, че към момента няма яснота за причините за катастрофата на хеликоптера в Киевска област и се разглеждат всички възможни версии.

По думите на Костин досъдебното разследване е възложено на следователи от Службата за сигурност на Украйна и е под негов личен контрол.

Представител на командването на украинските военновъздушни сили пък заяви, че ще са необходими няколко седмици, за да се установят причините за трагедията.

"За съжаление, небето не прощава грешките, както казват пилотите, но наистина е рано да се говори за причините", каза Юрий Игнат в ефира на националния телемаратон. - Това няма да стане след ден или два".

По официални данни на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна за катастрофата инцидентът е станал в 08:20 ч. Хеликоптерът се е разбил, като при това е повредена сградата на детската градина с последвал пожар, разбити са прозорците на четиринадесететажна жилищна сграда и 3 автомобила. В 09:06 ч. пожарът в сградата е локализиран на площ от 500 квадратни метра, а в 09:28 ч. е потушен.

На борда е имало 9 души: 6 членове на оперативната група на МВР, включително ръководството на Министерството на вътрешните работи, и 3 членове на екипажа от Държавната служба за извънредни ситуации.

Според Юрий Игнат, хеликоптерът, който се разби в Киевска област, е Super Puma AS 332, предоставен от Франция.

Според него всички правоприлагащи органи вече разполагат с такива хеликоптери. Тези хеликоптери са предназначени специално за Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна и Министерство на вътрешните работи.

"Те участваха и в различни специални мисии, не само в централната част на страната, но и по-близо до бойните действия", заяви той.

В същото време представителят на администрацията на Зеленски Кирило Тимошенко заяви, че смъртта на ръководството на МВР няма да се отрази по никакъв начин на работата на ведомството. Ръководителят на комисията по правоприлагане на Радата Сергей Йонушас добави, че новият ръководител на МВР ще бъде избран, след като комисията по правоприлагане на Радата одобри кандидатурата.

Междувременно един от заместниците ще изпълнява задълженията на министъра, но все още не е известно кой ще бъде той.