Случаят "Александра" шокира Румъния. В събота в Букурещ хиляди хора излязоха на протест срещу полицията и правителството. Те упрекват разследващите в "некомпетентност" и настояват за оставката на управляващите социалдемократи. Малко преди това вътрешният министър Николае Мога уволни шефа на румънската полиция. В случая са нужни "драстични мерки", каза Мога. В памет на убитото момиче много хора запалиха свещи и положиха цветя пред сградата на вътрешното министерство.

15-годишната Александра изчезва в сряда, 24 юли, след като се качва на автостоп от своето село за град Каракал. Знае се, че се е опитала да стигне на стоп до родното си място Добрословени в южната част на Румъния. В четвъртък е успяла да набере три пъти номера за спешни случаи и е дала указания на полицията за мястото, на което била откарана от шофьора, качил я на стоп.

"Той идва, той идва..." - казала тя малко преди да прекъсне един от телефонните разговори с нея, по думите на уволнения полицейски шеф.

Задържан е един заподозрян

Полицията открила мястото, от което се обадила Александра, едва след 12 часа. И въпреки че в подобни случаи няма нужда от заповед за обиск, разследващите подали молба за издаване на такава и чакали още няколко часа. Те претърсили къщата едва на следващия ден. Междувременно вече били изминали 19 часа от последното обаждане на момичето.

Стопкадър: YouTube

По данни на румънската поркуратура, по случая е задържан един 65-годишен мъж. Следователите са открили по време на претърсването на къщата и двора му човешки останки и бижута на Александра. Въпреки това, първоначално мъжът уверявал полицията, че никога не е срещал момичето и че е невинен. Той обаче не могъл да обясни защо 15-годишната ученичка е използвала телефона му. (По-късно местните медии цитираха адвоката му, който съобщи, че мъжът е направил самопризнания, при това е признал за още едно убийство, за което властите го заподозрели - на 18-годишно момиче от съседно село, което се издирва от април тази година - б. р.).

Демонстрантите са гневни

Много румънци се събраха на протест пред вътрешното министерство

Снимка: AP/БТА

"Защо полицията не е действала по-бързо?", питат демонстрантите в Букурещ. Отговор на този въпрос трябва да дадат сега всички, настояват те: от полицията през прокуратурата до премиерката Виорика Дънчила.

И президентът Клаус Йоханис смята, че е "крайно необходимо" всички онези, които са допуснали грешка в случая "Александра", да подадат оставка.

Случаят "Александра" насочва погледите към силно критикуваната от ЕС румънска съдебна реформа. Демонстрантите в Букурещ упрекват управляващите социалдемократи, че с оспорваните промени само отслабват наказателното право.

Текстът е публикуван ТУК