Словакия ще започне 2023 г. с временен бюджет, след като партиите в парламента не успяха да постигнат съгласие за променя в разходната част, обяви говорителят на парламента Борис Колар, цитиран от Ройтерс. Управляващото десноцентристкото правителство на малцинството бе свалено с вот на недоверие миналата седмица.

Работата с временен бюджет ще възпрепятства използването на част от средствата, предвидени за подпомагане на населението заради високите цени на енергията.

Планът за разходите, предвиждащ дефицит от 6,4 процента, е базиран на брутния вътрешен продукт и трябва да бъде одобрен в началото на януари, каза Колар.

"Бюджетът може да бъде одобрен единствено, ако се коригира", каза той след среща на парламентарните лидери.

Той добави също, че в такъв случай бюджетът трябва да се одобри около 10 или 11 януари, а дотогава ще има временен. Сред предложенията на кабинета са мерки като таван на цените на енергията за домакинства и компании.

Политическите партии в Словакия са изправени пред дълги разговори за стабилна управляваща коалиция, след като в четвъртък опозицията, към която се присъедини бивша по-малка коалиционна партия, свали кабинета на министър-председателя Едуард Хегер.

Някои от партиите призоваха за предсрочни избори - искане, за което трябва да се направят промени в конституцията на Словакия, които да съкратят сегашния мандат на парламента, който изтича през февруари 2024 г.