Най-високопоставеният китайски дипломат Ван И заяви на руския външен министър Сергей Лавров, че се надява по време на визитата му в Москва да бъдат постигнати нови споразумения, предаде Ройтерс. Ван И е в Москва от вторник насам, за да представи китайския план за мирно регулиране на конфликта в Украйна, а днес се състоя срещата му с външния министър на Русия Сергей Лавров.

"Готов съм да обменя мнения с вас, скъпи мой приятелю, по въпроси от взаимно-национален интерес и с нетърпение очаквам постигане на нови споразумения", каза Ван И на Лавров, предаде БТА.

"Няма значение как се променя международната ситуация, Китай винаги е бил и си остава ангажиран, заедно с Русия, да положи усилия за съхраняване на позитивната тенденция в развитието на отношенията между големите сили", добави китайският дипломат №1.

"Нашите отношения се развиват уверено и динамично, независимо от високата турбулентност на международната сцена, демонстрираме сплотеност и готовност да защитаваме взаимно интересите си, на основата на спазването на международното право и водещата роля на ООН, отвърна Лавров, цитиран от ТАСС.

Най-висшият китайски дипломат заяви още, че ще работи за укрепване и задълбочаване на отношенията между Москва и Пекин. Той не навлезе в подробности относно това какви споразумения могат да бъдат постигнати по време на визитата му в Москва.

Ван И пристигна вчера в Москва, след като миналата седмица разговаря с украинския дипломат номер едно Дмитро Кулеба по време на Мюнхенската конференция за сигурността. Според Киев там той е представил на Кулеба ключовите елементи от китайски план за мир за Украйна.

Срещата на Ван И с Лавров се проведе ден, след като Китай огласи инициатива за стратегия за глобална сигурност, съдържаща шест принципа. По-късно днес Ван ще бъде приет и от руския президент Владимир Путин, допълва ТАСС.

Ван И вече се е срещнал със секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев. След срещата с него той подчерта, че Китай и Русия са отговорни за мира на планетата в ролята си на членове на Съвета за сигурност в ООН, съобщава ТАСС.

Снимка: БТА

От началото на настоящата година Ван И бе повишен от министър на външните работи в ръководител на Канцеларията на комисията по външни работи на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (КПП). Това е най-висшата дипломатическа длъжност в Китай и Ван И е на непосредствено подчинение на генералния секретар на ККП.

Снимка: БТА