Въпреки това руските и американските медии разчетоха по различен начин посланията на Москва и Вашингтон по време на срещиоте на върха през последните дни. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо първо се срещна в Сочи с руския външен министър Сергей Лавров, а късно снощи бе приет и от президента Владимир Путин. Големият пробив в комуникацията между двете световни сили със сигурност е поставянето на редица спорни въпроси по военни и икономически теми на масата. Известен пробив е и идеята за среща на четири очи между президентите на двете страни по време на предстоящото заседание на Г-20 в Осака. 

Докато руските медии по-скоро оптимистично видяха "надежда за подобряване на отношенията между Москва и Вашингтон", то колегите им отвъд Океана са с по-различен поглед. Те смятат, че лъчът светлина по-скоро озарява дълбоки пукнатини, зейнали отдавна заради сериозни външнополитически разминавания между двете световни сили. 

В аналитичния коментар "Ден за рестарт" руският вестник "Известия" определя срещата като отправен пункт за нормализиране на контактите между двете страни, борещи се от години за глобално надмощие. "Евентуалното възстановяване на отношенията между Москва и Вашингтон ще съдейства за предотвратяване на военни инциденти, уреждане на регионални конфликти и стабилизиране на обстановката в света", смятат руските експерти.  И макар пробивът в руско-американските отношения да не е значителен, "се появи делова нагласа у американската страна", цитира "Росийская газета" впечатления на Юрий Ушаков, помощник на руския президент.

Според американския "Политико", по време не срещата Помпейо и Лавров всъщност си "сблъскаха главите заради руската намеса в изборите на САЩ". Това прозира най-ясно по време на общата пресконференция, на която, според анализаторите, Помпейо и Лавров са се сочели взаимно с пръст. През това време важната тема - за напрежението покрай Иран, е останала слабо засегната.

"Докато вниманието на света е съсредоточено върху Персийкия залив, където тази седмица имаше мистериозни атаки срещу саудитски танкери и петролопроводи, Лавров и Помпейо - поне публично - дадоха знак, че Иран не е сред техните приоритети", обобщава "Ню Йорк Таймс".

И докато руските политолози виждат във визитата на Помпейо осъзнаване от страна на САЩ да поддържа по-интензивни контакти с Русия, то американските им колеги са на другия полюс, аргументирайки се с може би най-интензивния епизод от разговорите. След като Лавров отстъпва от трибуната, държавният секретар казва със "самодоволна усмивка" на репортерите, че сами виждат "тези разногласия" между Вашингтон и Москва по въпроса за руската намеса в изборите на САЩ.  Помпейо подчерта, че намесата на Русия през последните месеци е напълно неприемлива и предупреди, че ако руснаците правят това и на следващите президентски избори догодина, САЩ няма да търпят и двустранните отношения ще станат "още по-лоши, отколкото са сега".

Посещението на Помпейо може да се разглежда като част от подготовката за преговори между Владимир Путин и президента на САЩ Доналд Тръмп през юни в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Япония. По всичко личи, че Кремъл е готов да преговаря. Въпросът е какво цели с това Тръмп в контекста на започналата подготовка за президентските избори в САЩ през 2020 г., когато противниците му със сигурност ще вземат на въоръжение "руското досие".

"Според мен за Тръмп отношенията с Русия, срещата с Путин, туитовете как двамата щели да се спогодят - това е предимно начин да демонстрира на опонентите си в Америка колко малко ги зачита и колко нехае за тяхното мнение. Щом крещите, че с Путин не може да се разговаря, аз пък напук на вас ще контактувам с него", обяснява политологът Фьодор Лукянов пред руските медии. 

Този нов опит на Доналд Тръмп да гради отношения с Русия активно ще се обсъжда в цял свят, пише "Взгляд". "Освен субективните пречки за руско-американския диалог обаче има и фундаментални, обективни причини за противопоставяне между двете сили - това е най-вече претенцията на Щатите за глобално господство", обобщава изданието.

Американските медии също прозират опити на американския президент за "затопляне" на комуникацията с Путин. Пример за това "Вашнгтон пост" вижда във факта, че в Сочи не е била разисквана темата за Украйна, станала най-голям източник на напрежение при управлението на президента Барак Обама. Ако се съди по изявлението на Ушаков, Путин и Помпейо са говорили за Сирия, Северна Корея, Иран, Венецуела и разоръжаването, но не и за Украйна. 

Вестникът припомня изразените надежди от някои руски коментатори и политици, че с приключването на разследването на Мълър президентът Тръмп ще бъде в по-добра позиция да осъществи декларираното свое намерение да подобри отношенията с Москва. Но други се опасяват, че макар и Тръмп да има повече пространство за маневриране у дома, интересите на двете страни по света все още се разминават.