Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви днес в телевизионно обръщение към нацията, че израелската армия е обкръжила град Газа и провежда операции във вътрешността му, напирайки да увенчае едномесечното си настъпление срещу укрепленията на радикалното палестинско движение "Хамас", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Израелската армия извършва операции дълбоко във вътрешността на град Газа, бастиона на "Хамас", потвърди министърът на отбраната на Израел Йоав Галант на пресконференция, която също бе с телевизионно излъчване. 

По-рано генерал-майор Ярон Финкелман заяви, че "за първи път от десетилетия израелската армия се бие в сърцето на град Газа. В сърцето на тероризма". Ген. Финкелман ръководи Южното командване на израелските сили за отбрана (IDF - Israel Defense Forces).

"Въоръжените сили на Израел са в сърцето на град Газа. Те настъпиха и от север, и от юг. Щурмът им бе с пълно съгласуване между сухопътни, въздушни и морски сили", каза Галант. "Действията се извършват от всички посоки, с участието на пехота, бронирани машини, танкове и сапьори, а целта е една - терористите от "Хамас" в Газа с тяхната инфраструктура, техните командни центрове, техните бункери, техните телефонни централи. Войските ни затягат обръча около град Газа", обяви израелският министър на отбраната и добави, че лидерът на "Хамас" в Газа Яхия Синуар в момента е блокиран в бункера си.

"Ние няма да спрем", заяви министър-председателят Нетаняху, цитиран от Ройтерс. 

Министър Галант описа град Газа като "най-голямата терористична база, изграждана от човешка ръка". Той посочи, че под града има километрични тунели, които минават под училища и болници и в които са разположени оръжейни складове, телефонни централи и бомбоубежища за бойците.

Нетаняху каза още, че няма да има прекратяване на огъня, нито доставка на гориво за ивицата Газа, преди ислямистката групировка "Хамас" да освободи отвлечените от Израел заложници. Нетаняху отправи повторно призива към цивилните палестинци в анклава да се придвижат на юг от река Газа за тяхна собствена безопасност.

Запитан за вижданията за управлението на ивицата Газа след края на войната, Галант отговори: "Аз мога да ви кажа кой няма да управлява. Няма да е "Хамас", няма да е и Израел. Всичко друго е възможно". Той се присъедини към призива към цивилните палестинци да се придвижват към южната част на анклава, за да спасят живота си.