Основните коалиционни партии в Ирландия "Фина Гейл" и "Фина Фойл" печелят по четири мандата от общо 14, падащи се на страната в Европейски парламент, след проточило се преброяване на гласовете от провелите се миналия петък европейски избори, съобщи Ройтерс, на която се позова БТА. Основната опозиционна партия "Шин Фейн" печели едва две места.

Дясноцентристката партия на премиера Саймън Харис "Фина Гейл", влизаща в Европейската народна партия, спечели четири мандата в ЕП, с един по-малко в сравнение с 2019 г. "Фина Фойл" е част от либералната "Обнови Европа".

Макар и да печели един мандат повече в сравнение с изборите през 2019 г., "Шин Фейн" се надяваше да се представи по-добре на провелите се едновременно европейски и местни избори, но спечели наполовина колкото основните си съперници. Лявата партия отбеляза през октомври 35% подкрепа в социологическите проучвания, но оттогава преднината ѝ се стопи, защото все повече гласоподаватели започнаха да приемат за основна тема миграцията, а не достъпността на жилищата, където "Шин Фейн" доминира.

"Шин Фейн" получи 12% като първи избор на местните избори и 11% на европейските, преброяването на гласовете от които отне близо шест дни заради особеностите на ирландската избирателна система.

Лейбъристката партия и "Независима Ирландия" печелят по едно място, а останалите две преминават към независими кандидати, на свой ред предава ДПА.