Председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери също подаде оставка, съобщиха от законодателния орган на страната. Самият Джафери написа, че го е направил "с чувство на гордост и удовлетворение", защото и в двата си мандата като председател на парламента е работил отговорно, професионално, независимо и прозрачно, предаде кореспондентът на БТА Маринела Величкова.

"Така ще продължа и в следващото предизвикателство", написа Джафери във фейсбук профила си. В интервю за парламентарния телевизионен канал, в което направи кратък отчет на свършеното, Джафери посочи, че целта му като премиер на техническото правителство ще бъде да осигури спокойни и честни избори в страната.

С оставките на Ковачевски и Джафери, които бяха депозирани в четвъртък и ще бъдат констатирани на заседание на парламента в петък, започна и процедурата по избор на третото техническо правителство на Северна Македония, формирано с участието и на представители на опозицията, според договора от Пържино, който постави край на политическата криза в страната през 2015 г.

Снощи опозиционната ВМРО-ДПМНЕ определи имената на кандидатите си за министри на вътрешните работи и на труда и социалната политика, както и на зам.-министрите, които според договора се полагат на опозицията, които бяха оценени от СДСМ като "слаби и непрофесионални кадри за техническото правителство".

"Някои от предложените кандидати са лични приятели на (лидера на ВМРО-ДПМНЕ) Християн Мицкоски, някои са бивши служители в управлението на Скопие, а други са кадри от времето на (Никола) Груевски, но никой от тях няма постигнати резултати зад гърба си", каза в изявление говорителят на управляващата партия Богданка Кузевска.

От ВМРО-ДПМНЕ пък излязоха със съобщение веднага след като Димитър Ковачевски депозира оставката си в парламента.

"Адио, Ковачевски! (Северна) Македония никога повече няма да бъде ръководена от Ковачевски или подобни некадърни кадри, които заклещиха страната, донесоха бедност и престъпност.... Талат Джафери, човекът, който ще изгаси лампите на правителството на СДСМ и ДСИ, е част от системата, която позволи на Ковачевски и всички около тях да унищожат страната", се казва в съобщението на опозиционната партия.

Размяната през съобщения и изявления на реплики между двете основни политически партии в страната е редовна практика, а предизборната ситуация все повече проличава в реториката им.

Министрите в бъдещия кабинет на Талат Джафери, чиито имена той ще внесе официално в парламента в събота, след като получи мандат за съставяне на кабинет от президента Стево Пендаровски, са почти ясни. Още в края на декември от СДСМ обявиха, че всички сегашни министри, с изключение на тези, чиито министерства ще поемат министри на ВМРО-ДПМНЕ, остават същите, все още неофициално медиите в страната твърдят, че промяна няма да има и в имената на министрите от ДСИ. Не е ясно все още дали Алианс за албанците, която последна влезе в правителството на Ковачевски, ще остане със свои министри и в техническото правителство.

Заседанието на парламента, на което трябва да бъде гласувано техническото правителство, за пръв път оглавено от албанец, ще бъде в неделя. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обяви, че въпреки решението си да се включи в правителството, депутатите й ще се въздържат да го подкрепят.