Руският президент Владимир Путин пристигна в саудитската столица Рияд - втори и последен етап от близкоизточното му пътуване, посветено на израелско-палестинския конфликт и въпроси, свързани с петрола, предаде Франс прес.

Путин, когото Западът се опитва да изолира след офанзивата му в Украйна, от известно време свеждаше пътуванията си в чужбина до посещения на най-близките си съюзници. Сега обаче той се завръща на международната сцена, като преди Саудитска Арабия, той посети Обединените арабски емирства.

Този път Путин избра да посети икономическите партньори, които смята за важни, отбелязва АФП. Президентът на Русия е обект на заповед за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС) за "депортиране" на украински деца, но не рискува да бъде арестуван в Рияд, тъй като двете страни не са ратифицирали учредителния договор на институцията.

 

Руският президент Владимир Путин заяви, че връзките със Саудитска Арабия са на "безпрецедентно равнище" по време на срещата си в Рияд с престолонаследника Мохамед бин Салман, предаде Ройтерс.

Путин благодари на престолонаследника за поканата да посети саудитската монархия и заяви, че първоначално е очаквал Мохамед бин Салман да посети Москва, допълни, че "в плановете настъпиха промени".

Следващата среща трябва да се състои в Москва и двете държави имат добри, стабилни отношения в политическата, икономическата и хуманитарната сфера, добави Путин. "Нищо не може да попречи на развитието на нашите приятелски отношения", подчерта руският президент.

Очаква се разговорите да включват обсъждане на конфликта в Газа и сътрудничеството между двете страни в групата на производителите на петрол ОПЕК+.

"Разбира се, за всички нас сега е много важно да обменяме информация и оценки за това, което се случва в региона", заяви руският президент.