Унгарската управляваща партия "Фидес" може да излезе от Европейската народна партия заради разнопосчните сигнали, които получава след изключването си, съобщи премиерът на Унгария Виктор Орбан, цитиран от Reuters.

ЕНП замрази членството на "Фидес" през март заради антиимиграционните кампании на Орбан и, както посочват от еврогрупата, "ерозията на върховенството на закона, свободата на пресата и правата на малцинствата" под негово управление. Унгарската управляваща партия не получи покана за двудневната среща на върха на европейските дясноцентристи в Хърватия тази седмица.

ЕНП заяви, че ще изпрати група "мъдреци", които да проучат условията в Унгария и да решат дали да задържат "Фидес" в редиците си, процес, който новият председател на ЕНП Доналд Туск очаква да приключи до края на януари.

Орбан обаче бе категоричен в изказването си пред общественото радио в Унгария в петък: "Запазваме членството си спряно. Чакаме ЕНП да изясни какви са възгледите и плановете й и тогава ще решаваме", заяви той.

"Въпросът е дали новият председател (на ЕНП) може да спре завоя наляво. Ако може, тогава имаме общо бъдеще. А ако не, тогава ще трябва да изградим друга политическа общност", обясни той.

В реч пред конгреса на ЕНП в Загреб, Туск не назова Орбан, но даде да се разбере, че основната консервативна партийна група няма да се промени, за да приюти десния популизъм.

"Трябва да сложим точка на това", заяви настоящият председател на Европейския съвет. "В политическата борба истината и приличието не са напълно безпомощни пред фалшивите новини, манипулациите и омразата".

"Няма да жертваме ценности, като гражданските права, върховенството на закона и приличието в публичния живот на олтара на сигурността и реда", заяви Туск. "Който не може да го приеме, фактически се поставя извън нашето (ЕНП) семейство".