Една жена беше убита след предполагаем грабеж на популярна новозеландска двойка в американския щат Калифорния, предадоха Би Би Си.

Банкерът Дъг Маккей и съпругата му Патриша (Триш) на 2 юли пазарували в търговския център "Фешън Айлънд" в Нюпорт Бийч, когато били нападнати на излизане от група мъже, съобщиха местните власти, цитирани от БТА. 

68-годишната Триш Маккей, която е била близка на премиера на Нова Зеландия Кристофър Луксън, е била убита, след като е била влачена по пътя с автомобил при последвалите събития, допълниха от Окръжната прокуратура на окръг Ориндж. Трима заподозрени са обвинени за убийството ѝ.

В подробности за случилото се на около 72 км югоизточно от Лос Анджелис, прокуратурата съобщи, че двама маскирани мъже са изскочили от автомобил, докато двойката чакала да бъде взета пред търговския център.

Предполага се, че те са насочили пистолет срещу главата на Дъг Маккей, наредили са му да легне на земята и да им даде скъпия часовник, който е носил.

Един от мъжете нападнал и съпругата му, опитвайки се да вземе пазарските ѝ чанти. Той е обвинен, че я е хвърлил на земята, след което тя е била влачена по пътя.

Маккей скочил пред колата на нападателите и се опитал да задържи съпругата си, но шофьорът ускорил, се казва в съобщението на прокуратурата. Колата избутала възрастния мъж от пътя, а съпругата му била влачена 20 метра под автомобила, при което загинала. Случаен минувач се опитал да спре групата, но бил прострелян от един от престъпниците.

Предполага се, че полицията е преследвала нападателите, които са се движели с висока скорост в продължение на над 60 км. Те са арестувани и разпознати като Лерой Ърнест Джоузеф Маккрари, на 26 г., Малачи Едуард Дарнел, на 18 г., и Джейдън Кънингам, на 18 г.

И на тримата са повдигнати обвинения в убийство при утежняващи вината обстоятелства, което според прокуратурата дава право да се поиска смъртно наказание. Срещу един от заподозрените - Макрари, са повдигнати и обвинения за грабеж втора степен и бягство с безразсъдно шофиране.

69-годишният Дъг Маккей е първият главен изпълнителен директор на Окландския съвет - орган, създаден през 2010 г., който подпомага управлението на Окландския регион в страната. Според информацията на "Лос Анджелис таймс" е и бивш председател на Новозеландската банка.

Членове на семейството направиха изявление пред местните медии, в което се казва: "Никакви думи не могат да изразят тъгата ни, докато се опитваме да се примирим със загубата".