Руският президент Владимир Путин ще проведе днес своята маратонска пресконференция, след като миналата година отмени ежегодния декемврийски спектакъл, предаде ДПА.

Държавната телевизия ще излъчи на живо продукцията, в която Путин прави равносметка на изминалата година. Този път тя ще включва пресконференция за избрани журналисти, а след това сесия с въпроси и отговори за обикновените руснаци, наречена "Пряка линия с Владимир Путин".

Путин използва предаването, за да се представи като човек, който се грижи за страната си и решава проблеми, отбелязва БТА. 

"Пряката линия" позволява на гражданите да задават въпроси на лидера на Кремъл. Запитванията им обикновено са насочени към вътрешни проблеми, като често срещани теми са здравеопазването, икономиката и инфраструктурата. Руските държавни медии съобщиха, че вече са подадени повече от милион и половина въпроса.

Путин, който е на власт като министър-председател или президент от 2000 г. насам, провежда тези медийни събития през повечето години. Понякога те продължават повече от четири часа.

Но през декември миналата година отмени пресконференцията за първи път от 10 години насам. По онова време специалистите по Кремъл бяха убедени, че Путин иска да избегне въпросите на международните журналисти, докато армията му търпеше поредица от неуспехи в Украйна. Година по-късно украинската контраофанзива за връщане на окупираните от Русия територии се провали и Путин изглежда все по-уверен, че ще спечели войната, която започна, отбеляза ДПА.

За разлика от предишните пресконференции на Путин в края на годината, този път нямаше официална процедура за акредитация, а Кремъл изпрати покани само на избрани журналисти.