Две деца от България на 7 и на 9 години са били спасени от удавяне от екипи на турската Служба за брегова охрана в залива Вакъф край селището Енез в Одринска област.

По информация на Ихляс хабер ажансъ децата плували с надуваема лодка в морето близо до брега. От бурния вятър лодката била повлечена към дълбоки води и съществувал риск да се обърне.

Гражданин, който се намирал по това време на брега, като видял, че лодката с двете деца е в бедствено положение, се опитал с кану да стигне до лодката и да я изтегли на брега, но безуспешно.

В това време други граждани сигнализирали Службата за брегова охрана в Енез, че в морето има бедстващи деца. Екипите стигнали до лодката, взели я на буксир и я изтеглили в пристанището Енез, а децата били спасени. Спасен бил и човекът с кануто, който се опитал да спаси децата.

След бурята "Даниел" расте броят на жертвите в Турция.

Внезапно наводнение в къмпинг край черноморския курорт Инеада в Северозападна Турция близо до границата с България уби най-малко петима души, като трима бяха открити мъртви, съобщи "Сабах". Спасителите все още издирват един човек, обявен за изчезнал в къмпинга.

Други двама души загинаха в Истанбул, където бурите наводниха стотици домове и работни места в няколко квартала през последните 48 часа.

Жертвите в Истанбул включват 32-годишен гражданин на Гвинея, който беше хванат в капан в апартамент си в бедния квартал Кучукчекмедже. Другата жертва е 57-годишна жена, загинала, след като била отнесена от наводненията в друг квартал.

Наводненията са засегнали повече от 1750 домове и предприятия в града, според кабинета на губернатора на Истанбул. Те включват редица магазини в квартал Икители, където потопът завлече паркирани превозни средства и кал в мебелните магазини, унищожавайки стоките.

Наводненията също погълнаха паркинг за контейнери и камиони в покрайнините на града, където хората намериха безопасност, като се катереха на покрива на ресторант.

Три са вече жертвите на бурята "Даниел" в Гърция.

Осемдесет и две годишен мъж беше открит мъртъв в село Елинопиргос в префектура Тесалия в Централна Гърция, след като е бил отнесен от придошлите води. Другите жертви на циклона са жена, открита в района на Магнисия, и мъж, загинал под срутила се върху него стена в района на Волос.

Гръцките власти и жители продължават да издирват още трима души, изчезнали от лошото време в Централна Гърция, съобщи новинарският сайт news24/7.

Младоженци от Австрия се изчезнали в района на Пелион. За последно двамата си видени във вторник да бягат към хълм, за да се спасят от придошлите води. Властите в Гърция издирват още един човек.

След гръмотевична буря и проливен дъжд след полунощ в областта Атика пътните служби затвориха цели райони в столицата Атина. Има прекъсвания на електрозахранването. Магистралата Лариса - Атина остава затворена.

Обилните дъждове доведоха до преливането на реки в района на град Трикала. Без питейна вода и ток е град Волос.

В областните единици Магнисия, Трикала, Кардица, Споради и още три общини в областната единица Лариса беше обявено вчера. Пожарната служба съобщи, че от вторник до днес е получила общо 4870 сигнала, като повечето от тях са били свързани с изпомпване на вода, отстраняване на паднали дървета и извеждане на хора на безопасни места, предаде телевизия "Скай". Само в префектура Тесалия служителите на пожарната са приели 3100 сигнала.

От службата призовават жителите да са особено внимателни и да спазват указанията на компетентните органи.

Според Националната метеорологична служба лошото време, което причинява неизчислими щети на инфраструктура, домове, бизнес и реколта, ще продължи и до днес в следобедните часове с проливни дъждове и висока честота на мълнии.