Военноморските сили на Съединените щати се превърнаха в третия клон на въоръжените сили, който за първи път в историята няма да бъде командван от одобрен от Сената лидер, тъй като сенатор от Републиканската партия продължава да блокира номинациите за избор на военни ръководители, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Началникът на Военноморските операции адмирал Майк Гилдей днес се отказа от своя пост.

Военноморските сили, армията и морската пехота на САЩ в момента нямат одобрени от Сената (горната камара на американския Конгрес бел. ред.) ръководители.

"Това е безпрецедентно. Това е ненужно. И е опасно", заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин по време на церемонията по предаване на поста във военноморската академия в Анаполис, щата Мериленд.

Републиканският сенатор Томи Тъбървил, който представлява щата Алабама, блокира стотици военни кандидатури, като заяви, че Пентагонът неправомерно използва държавно финансиране за покриване на пътни разходи за аборти на военнослужещи и зависещи от тях лица.

"Това мащабно задържане подкопава военната готовност на Америка. То възпрепятства способността ни да задържим най-добрите си офицери и преобръща живота на твърде много семейства на американски военни", заяви Остин.

Президентът Джо Байдън номинира адмирал Лиса Франкети за ръководител на военноморските сили - историческа стъпка, която ще пребори половото неравенство в американската армия, като я направи първата жена, която ще командва службата и която ще стане член на Обединеният комитет на началник щабовете - ако и Сенатът одобри нейната номинация. Дотогава тя ще ръководи военноморските сили като временно изпълняваща длъжността.

След като миналата година Върховният съд на САЩ отмени решението от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд", с което призна конституционното право на аборт, Пентагонът заяви, че ще покрива пътните разходи на военнослужещите, които искат да направят аборт, като също така ще предоставят по 21 дни допълнителен отпуск.

Няколко щата са ограничили достъпа до аборти след отмяната на решението по делото "Роу срещу Уейд", а военните твърдят, че жените военнослужещи не могат да избират къде да бъдат разпределени на служба, отбелязва Ройтерс.

Одобрението от Сената за военните повишения обикновено преминава безпроблемно. Задържането от страна на Тъбървил няма да попречи на Сената да гласува избирането чрез демократично мнозинство, но може драстично да забави процеса.