Путин приема Вучич само ден, след като встъпи в четвъртия си президентски мандат. Двамата лидери ще вечерят заедно, а утре Вучич ще присъства на парада на победата на Червения площад.

От пресслужбата на Президентството в Белград не дават допълнителна информация за визитата на Вучич в Москва. Но в понеделник от Кремъл съобщиха, че лидерите на двете страни "планират да обсъдят настоящето състояние и перспективите за по-нататъшното развитие на руско-сръбското сътрудничество, хода на осъществяването на съвместните инвестиционни проекти, а също така да обменят мнения по актуалните регионални въпроси".

Очаква се Владимир Путин и Александър Вучич да обсъдят косовския проблем, проекта за газопровод "Турски поток", други енергийни и икономически въпроси, уточни БНР.

В навечерието на посещението си Вучич заяви, че благодарение на Русия Сърбия е избегнала "клеймото на народ, извършил геноцид", за което лично е благодарен на руското ръководство. Става дума за ветото на Русия в Съвета за сигурност на ООН през 2015 г. върху проекторезолюция за Сребреница. Документът предвиждаше да признае за геноцид избиването там на 8000 мъже и момчета мюсюлмани през юли 1995 г.

По време на вчерашното си посещение в Анкара Вучич заяви, че страната му се нуждае от газопровода "Турски поток". Проектът предвижда изграждането на две линии с мощност 15,75 милиарда кубични метра всяка. Първата е предназначена за турските потребители, а втората трябва да осигури газ за Югоизточна Европа. "Газпром" разглежда два варианта за трасето: единият минава през България и Сърбия, а вторият - през Гърция и Италия.

Междувременно Вучич заяви, че решението на косовския проблем - по какъвто и да е начин, ще означава и край на политическата ми кариера.

"Когато става въпрос за Косово, се надявам на решение. Знам, че каквото и да бъде то, това ще е краят за мен в политиката", подчерта Вучич пред "Курир".

Помолен за по-подробен коментар, сръбският президент обвърза обяснянието с манталитета на своите сънародници. "Сърбите са такива. Никога няма да ми простят своето по-добро бъдеще и мира. В Сърбия се отбелязват само пораженията и войните", подчерта Вучич.

Неотдавна Вучич помоли Путин за съвет как да се справи с косовския проблем.