Сирия обяви, че системата й за противовъздушна отбрана е отразила израелско въздушно нападение, предаде Франс прес. Мишена е бил изследователски център в северната провинция Алепо, съобщи държавната информационна агенция САНА. Впоследствие тя уточни, позовавайки се на сирийски военен източник, че са били прехванати израелски ракети, изстреляни по няколко оръжейни склада югоизточно от Алепо.

Израелската армия отказа какъвто и да било коментар.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи за мощни експлозии в района на нападението. Според неправителствената мониторингова организация, базирана във Великобритания, атаката е била насочена срещу оръжейни складове на проиранска милиция.

От началото на конфликта в Сирия през 2011 г. Израел нанесе стотици въздушни удари в съседната страна срещу силите на президента Башар ал Асад, но и срещу неговите съюзници Иран и ливанското движение Хизбула, които са израелски врагове. Израел рядко коментира своите операции в Сирия, но редовно подчертава, че няма да позволи съседната страна да се превърне в плацдарм на Иран, отбелязва Франс прес.