Сирийският флаг отново се развява над покрива на пощенската служба в южния град Дараа. В това има много символика, защото точно от това място през пролетта на 2011 година започна въстанието на бунтовниците срещу режима на президента Асад.

Оттам тръгнаха протестите - първо срещу произволните арести на деца, рисували антиправителствени графити, а по-късно и срещу целия режим.

През тази седмица правителствените части, подкрепяни от въздуха от руската бойна авиация, си възвърнаха контрола над централните градски части на Дараа и отново издигнаха сирийския флаг над пощенската станция.

Асад си възвръща контрола

С това Асад се доближи с още една стъпка към целта да си възвърне контрола над страната. Все още бунтовниците владеят отделни райони от Дараа и от едноименната провинция на границата с Йордания. Руски емисари обаче преговарят с тях за даването на сигурен коридор, по който да се изтеглят към малкото останали райони, контролирани от бунтовниците.

В началото на лятото руски войници така изведоха от районите около Дамаск намиращите се там бунтовници, съпровождайки ги до бунтовническата крепост Идлиб в Северозападна Сирия, както и до кюрдската провинция Африн, завзета от части на турската армия. Там те бяха настанени в жилищата на прокуденото кюрдско население.

Започналата на 19 юни битка за Дараа предизвика най-голямата единична бежанска вълна от началото на войната в Сирия през 2011 година: повече от 300 хиляди души напуснаха района, подгонени от настъплението на войските на Асад.

Но светът почти не се трогна от това. А следващата бежанска вълна вече чука на вратата: сирийската армия и руските бойни самолети се готвят да щурмуват и Идлиб. Пътят за бягство оттам е само един - на север към кюрдските провиниции и към Турция.

Но и превземането на Идлиб няма да сложи край на войната. Най-малкото защото Турция е решена да окупира и други кюрдски провинции в Северна Сирия.

Войната навлиза в нова фаза

Друг фронт възниква около конфликта между иранските милиции в Сирия и Израел. Този развой тревожи Израел, тъй като иранските войски се намират вече само на 10 километра от линията на примирието в Голанските възвишения.

Иран разширява целенасочено военното си присъствие в региона, а Израел е решен да прогони иранските части от Сирия и вече оказва такъв натиск над Русия. Тя обаче нито желае, нито може да направи това.

Войната, която водят режимът на Асад и сирийските бунтовници, до голяма степен вече е решена. Но заради включването в нея на външни сили тя сега навлиза в нова фаза.

Райнер Херман, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH,

Frankfurt am Main

Публикувано в DW