Експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) още не са стигнали до сирийския град Дума, където, както се твърди, е било използвано бойно отровно вещество. Това съобщи в "Туитър" постоянният представител на Великобритания в организацията.

"Русия и Сирия още не са разрешили достъп до Дума. Безпрепятственият достъп е критично важен. Русия и Сирия трябва да сътрудничат", се казва в съобщението.

Британският постоянен представител Питър Уилсън предупреди, че ако не бъдат "подведени под отговорност организаторите на на атаката, това само ще увеличи риска от използване на химически оръжия в Сирия и извън нейните предели".

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че екипът експерти по химически оръжия няма как да отиде на мястото на предполагаемата химическа атака без съответното позволение от ООН. Той каза, че мисията не е получила одобрението на Департамента за сигурност и безопасност на ООН и затова на екипа не е било дадено разрешение да отиде в град Дума.

Питър Уилсън обаче опроверга това твърдение на Рябков. Според него ООН е дала зелена светлина на инспекторите от ОЗХО да отидат на мястото на предполагаемата атака, но не са успели да отидат в Дума, тъй като сирийското правителство и Русия не са дали гаранции за сигурността им.

Лидерите на САЩ, Великобритания и Франция се позовават на данни от медиите и социалните мрежи, говорейки за предполагаемата химическа атака в Сирия, коментира в интервю за Би Би Си руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и БТА. Той отхвърли обвиненията, отправени от американския представител в ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия), че Русия е почиствала мястото на предполагаемата химическа атака в опит да прикрие следите.

"Гарантирам, че Русия не е извършвала никакво почистване на това място", подчерта Лавров. Отношенията между Русия и Запада сега са по-лоши, отколкото по време на Студената война, тъй като по-рано действаха каналите за връзка между Москва и западните страни, обзети сега от русофобия, посочи Лавров.

Обвинявайки режима на президента Башар Асад, че стои зад тази употреба на химическо оръжие, трите западни страни - членки на Съвета за сигурност, нанесоха през уикенда масиран ракетен удар по обекти в Сирия без санкция от Съвета за сигурност на ООН.

Кремъл заяви по-рано, че все още се надява на възстановяване на диалога с Вашингтон, въпреки "всички щети", които са понесли двустранните отношения по вина на САЩ.

"Надяваме се с времето, когато американските ни колеги уредят вътрешните си проблеми, да започне диалог, въпреки щетите, които понесоха двустранните отношения по вина на Вашингтон", посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той също определи като "неоснователни" обвиненията, че Русия възпрепятства достъпа на Организацията за забрана на химическите оръжия до сирийския град Дума.

"Санкциите срещу Русия се превръщат във фиксидея. Все още смятаме тези санкции за незаконни и сме убедени, че всеки икономист може да види в тях открит опит за изтласкване на руски компании от световните пазари", каза Песков.