Сирените завиха в Йерусалим днес, предаде Франс прес. Предупреждението за ракетна заплаха бе отправено в 14,29 ч. (и българско време). Последваха пет взрива.

По-рано днес в своя канал в "Телеграм" военното крило на палестинското движение "Хамас" съобщи, че обстрелва израелския град Беер Шева. В извялението на Бригадите "Изедин ал Касам" се казва, че нападението е в отговор на обстрела от страна на Израел на мирни жители в ивицата Газа.

По-рано днес бе съобщено за атака с нож срещу израелски полицай в Стария град на Йерусалим. Полицаят бе ранен, а нападателят - убит на място.

Снимка: АР/БТА

Очевидци: Израелски танкове са влезли за кратко в град Газа

Израелски танкове навлязоха за кратко днес в квартал в покрайнините на град Газа и отцепиха в продължение на над един час основната пътна артерия, свързваща северната и източната част на едноименната палестинска територия, предаде Франс прес, като се позова на очевидци.

"Десетки танкове пристигнаха в район на квартал Аз Зейтун в ивицата Газа", разказаха те пред АФП. "Те прекъснаха пътя "Салахедин", свързващ северната и южната част на ивицата, и стреляха по всяко превозно средство, преминаващо по него", допълни един от очевидците.

Израелската армия проведе тази акция след рязкото увеличаване от петък вечерта на нейните сухопътни операции в ивицата Газа, където от 7 октомври е във война с "Хамас", след като палестинското ислямистко движение извърши безпрецедентна кървава атака в израелски градове и кибуци.

Снимка: Израелските сили за отбрана чрез АП и БТА

Разположен югоизточно от град Газа, Ал Зейтун с население от над 130 000 души в нормално време, е най-големият квартал на града, но секторите, които израелските танкове достигнаха днес са относително слабо населени, отбелязва агенцията.

Танковете, но също и израелската бойна авиация, обстрелваха пътя, свързващ северната и южната част на ивицата в продължение на около километър, оставяайки след това кратери от експлозиите по него, разказват очевидци пред Франс прес.

Израелските танкове бяха разгърнати в два сектора на пътя "Салахедин". Единият от тези сектори беше така нареченото "Кръстовище на мъчениците", разположено на 1,5 километра от границата в Израел. Другият сектор беше на около 2 километра от границата, посочва същият източник.

След малко повече от час израелските сили са се изтеглили по посока на границата, допълват очевидците. Според тях движението по пътя "Салахедин" е било възобновено след изтеглянето на танковете. Колите заобикаляли участъка, повреден от израелския обстрел.

Въоръженото крило на "Хамас" заяви, че е изстреляло противотанкови снаряди по посока на две бронирани машини на израелските сили, участвали в операцията.

Правителството на "Хамас", което контролира ивицата Газа, омаловажи чрез пресслужбата си значимостта на тази операция, като заяви, че израелската армия се опитва да представи фалшива картина на събитията, според която израелските военни са във вътрешността на ивицата Газа, въпреки че "ударите, нанасяни от съпротивата им пречат".

Десетки сгради, разположени западно от пътя "Салахедин", бяха вече разрушени от израелски бомбардировки в последните дни.

Израелски удари изравниха вчера със земята най-малко десет високи сгради в квартала Тал ал Хауа, в югозападната част на град Газа, предадоха журналисти на Франс прес.

Ударите също така повредиха в същия квартал сграда на болница. Става дума за онкологична клиника, финансирана от Турция, разказа пред Франс прес нейният директор Собхи Шейк.

Броят на убитите в ивицата Газа от началото на войната между Израел и "Хамас" е надхвърлил 8300 според местните власти

Министерството на здравеопазването в ивицата Газа, която е контролирана от "Хамас", обяви днес, че броят на убитите там от началото на войната между Израел и палестинското ислямистко движение на 7 октомври вече е 8306, предадоха Франс прес и БТА.

Според министерството сред жертвите са 3457 деца и 2136 жени.

Над 21 000 души са били ранени в същия период на тази палестинска територия.

Жертвите при атаката на "Хамас" срещу Израел са 1400, а над 200 души, сред които чужденци, бяха взети за заложници и откарани в ивицата Газа.