Украинските власти предупредиха в ранните часове на тази сутрин за опасност от ракетни удари в Киевска област, след като в редица области на Украйна беше обявена въздушна тревога, предаде Ройтерс.

"Опасност от ракетни удари!", написа в социалната мрежа Телеграм областната администрация в Киев. "Стойте в бомбоубежищата."

Андрий Ермак, съветник на президента Володимир Зеленски, заяви в същата социална мрежа: "Пазете се и не разгласявайте данни за работата на противовъздушната отбрана", добавя БТА.

Малко по-късно армията на Киев съобщи, че разчетите на украинската противовъздушна отбрана са свалили 15 от 18 ракети, изстреляни от руските сили в ранните часове на днешния ден по Украйна,  предаде Ройтерс.

"Към 02:30 ч. руските нашественици нападнаха Украйна със самолети на стратегическата авиация", се казва в публикация в Телеграм канала на главнокомандващия украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужни.

Допълва се, че 15 от изстреляните 18 ракети са били унищожени, предава БТА.

Общинските власти в Киев съобщиха също в Телеграм, че всички ракети, изстреляни по столицата, са свалени.

"По първоначални данни няма жертви и пострадали сред гражданското население, както и разрушения по жилищни сгради или инфраструктурата", посочи столичната администрация.

Противовъздушната отбрана се е задействала срещу руски ракети и в Киевска област, която в административно отношение е отделна област от самия град Киев, заявиха властите.

Украински медии съобщиха за взривове и в Днепропетровска и Сумска област.

През последните няколко дни Русия ожесточи ракетните си нападения срещу Украйна. Информацията за поредните взривове не може да бъде проверена чрез независим източник.