Земетресение с магнитуд 7,6 днес разтърси Минданао, Филипините, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център, цитиран от Ройтерс и БТА.

Земетресението е било на дълбочина 63 километра, допълва сеизмологичният център.

Американската система за предупреждение за опасност от цунами съобщи, че има опасност от цунами в следствие на земетресението. По-късно обаче американската служба за предупреждение за опасност от цунами анулира предупреждението със съобщението, че вече няма опасност от цунами след земетресението, предаде Ройтерс.

"Въз основа на всички налични данни... заплахата от цунами, свързано с това земетресение, вече е отминала", заяви службата. "Възможно е да има незначителни колебания на морското равнище в някои крайбрежни райони", добави тя.

По-рано Тихоокеанският център за предупреждение за опасност от цунами съобщи, че въз основа на магнитуда и местоположението на земетресението се очаква вълните да засегнат Филипините, Индонезия, Палау и Малайзия.

Предупреждение за цунами бе издадено по-рано и от Японската метеорологична служба, като се предвиждаше вълни с височина 1 метър да достигнат Япония около 01:30 часа местно време (16:30 часа по Гринуич), както съобщи обществената телевизия в страната.