Силни експлозии отекнаха днес следебоед в руска военновъздушна база в Крим. Един цивилен е загинал, а шестима други, сред които и дете, са ранени.

Според министерството на отбраната на Русия в обекта край село Новофьодоровка са се взривили авиационни боеприпаси в заграден склад. Причините засега не са ясни.

Трима очевидци съобщиха пред Ройтерс за най-малко 12 експлозии с различна мощност в интервал от една минута около 15:30 ч. (и българско време). Три от взривовете били изключително силни, като в небето се издигнал черен дим. Приблизително половин час по-късно отекнала нова експлозия, най-мощната от всички, предаде БТА.

От министерството на отбраната на Русия съобщиха, че на военното летище "Саки" около 15:20 ч. са се взривили няколко авиационни боеприпаса.

"Предприемат се мерки за потушаване на пожара и установяване на причините за взрива. По справка от място не е имало въздействие от пожар върху оградената зона за съхранение на боеприпаси на летището", съобщиха още от руското министерство.

Военнослужещи на място заявили, че базата не е била подложена на обстрел.

Основната причина за експлозиите е само нарушаване на правилата за пожарна безопасност, каза източник от ведомството. Той добави, че няма признаци и факти, които да навеждат на мисълта за умишлено въздействие върху експлодиралите боеприпаси.

Времето в района е горещо, като температурата днес бе над 30 градуса.

"Министерството на здравеопазването" на Крим потвърди, че един цивилен е загинал на място.

Шестима души, сред които едно дете, са пострадали. Петима от тях са с леки наранявания и им е била оказана амбулаторна помощ. Шестият пострадал е с травми от средна степен на тежест и е опериран в болница. Животът му обаче е вън от опасност, съобщиха от "министерството на здравеопазването" на "руската република".

Трийсет души, живеещи в района, са били евакуирани и настанени в общежитие в близкото село Прибрежное, написа в Телеграм Олег Крючков, съветник на ръководителя на "руската република" Крим Сергей Аксьонов.

УНИАН съобщи, че много местни жители и туристи напускат Новофьодоровка и в резултат на изхода на селото са се образували задръствания. Според очевидци, цитирани от украинската агенция, са нанесени щети на жилищни сгради в района на военната база.

Виктор Андрусив, бивш съветник в украинското министерство на отбраната, намекна, че експлозиите са причинени от обстрел. Украйна получи с ракети с обсег 200-300 километра и ги използва, написа той в Телеграм.

Летище "Саки" е използвано от руски бойни самолети, за да бомбардират Запорожка, Херсонска и Николаевска област в Южна Украйна, отбелязва УНИАН. Освен това има наземен изпитателен учебен комплекс (авиационен) НИТКА за отработване на излитане и кацане на военноморска авиация.