Земетресение с магнитуд 5,6 беше регистрирано днес в югозападната част на Исландия и разтърси сгради в столицата Рейкявик, предаде Асошиейтед прес.

Засега няма данни за пострадали хора. Исландската метеорологична служба каза, че трусът е бил с епицентър на около 35 километра южно от Рейкявик. Исландия е една от страните с най-голяма сеизмична активност. Повечето земетресения обаче са слаби и не нанасят особени поражения.

Земетресението прекъсна министър-председателката Катрин Якобсдотир по средата на онлайн интервю, посочва ДПА. Якобсдотир говореше пред американския вестник "Вашингтон пост" за усилията на своето правителство за справяне с пандемията от коронавирус, когато стана земетресението.

"О, Боже, има земетресение", заяви тя, а зад нея се виждаше как лампата в помещението се клати. "Съжалявам, но току-що стана земетресение", каза Якобсдотир. Тя бързо си върна самообладанието и заяви: "Е, това е Исландия!"

По първоначални информации трусът не е причинил сериозни щети. Той е усетен в района около Рейкявик и западната част на страната.