Китайският президент Си Цзинпин се обяви срещу "зависимостта" на Европа от Съединените щати, пише китайският в. Global Times.

"Надявам се, че Европа ще бъде стабилна и просперираща, ако запази досегашната линия в развитието на отношенията с Китай. Не можете да зависите от трета страна и да бъдете контролирани от нея", заяви той по време на среща с германския канцлер Олаф Шолц, наричайки САЩ "трета страна".

"Това е и ясно послание към света, че глобализацията е необратима тенденция, дори когато САЩ увеличават усилията си да се обединят в малки антикитайски клики и да създадат известна политкоректност в Европа, определяйки Китай като съперник", коментира изявлението държавният Global Times.

Германия и Китай са против всяка идея за ядрен удар в рамките на войната в Украйна, заяви днес германският канцлер Олаф Шолц.

"Войната в Украйна създаде опасна ситуация за целия свят... и тук, в Китай, отново заявяваме, че евентуална ескалация ще доведе до последствия за всички", предупреди Шолц.

Олаф Шолц коментира и икономическите теми, засегнати по време на посещението му в Пекин, съобщи Ройтерс.

"Силно вярваме, че трябва да има равнопоставеност и германските компании да не изпитват по-големи трудности в Китай, отколкото китайските в Европа", коментира той. Според него по този начин ще се постигне напредък в много конкретни сфери в бъдеще. Шолц наблегна на това, че говори не само за германските, но и за всички европейски компании.