Китайският президент Си Цзинпин заяви днес, че огромният инфраструктурен проект "Новите пътища на коприната", лансиран от Пекин в около сто държави, ще "даде нов тласък на световната икономика".

Си откри форума официално известен като "Един пояс, един път", в Пекин в сряда, заявявайки, че "плановете са се превърнали в реални проекти" през десетилетието, откакто стартира инициативата си за изграждане на глобална инфраструктура и енергийни мрежи.

"Новите пътища на коприната" целят да засилят свързаността между народите в сферата на политиките, в инфраструктурен, търговски и финансов план, и да дадат нов тласък на световната икономика", заяви Си в речта си при откриването в Пекин на третия форум, посветен на този проект, предаде агенция Синхуа.

Обръщайки се към повече от 1000 китайски и чуждестранни делегати, събрани в богато украсената конферентна зала в Голямата зала на народа, западно от площад Тянанмън, Си каза, че приоритетът му е "засилване на потока на стоки, капитали, технологии и човешки ресурси в участващите (в инициативата) страни."

Путин и други чуждестранни лидери седяха редом до ключови китайски представители от 25-членното Политбюро на първия ред, докато Си изнасяше встъпителната си реч, предаде Ройтерс.

Президентът отбеляза, че Китай е против всякаква икономическа принуда и прекъснаване на връзки във време, когато някои политици в Европа и САЩ искат да намалят зависимостта на страните си от азиатския гигант.

"Ние сме против едностранните санкции, икономическата принуда, прекъсването и намаляването на икономическите връзки", заяви лидерът в речта си, цитиран от Франс прес и БТА.

"Твърдо вярваме, че само чрез взаимноизгодно сътрудничество нещата могат да бъдат свършени и то добре", добави Си Цзинпин. "Китай желае да задълбочи сътрудничеството с партньорите си по Новия път на коприната /.../ и да работи неуморно за модернизирането на всяка страна по света".

Вчера и днес Китай е домакин на представители на около 130 държави, предимно от глобалния юг, за форума "Нови пътища на коприната" (официално известен като "Един пояс, един път").

Настоящият форум е значително дипломатическо събитие, чийто почетен гост е руският президент - "скъпият приятел" на Си - Владимир Путин, който е на първото си посещение в голяма световна сила след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., изолирало Русия на международната сцена.

Путин нарече Си свой "скъп приятел" и похвали инициативата "Един пояс, един път" за обединяването на света.

Въпреки че първоначалната идея беше "Един пояс, един път" да свърже Китай със Западна Европа, високопоставени лица от ЕС липсваха. Единственият присъстващ държавен глава от Общността беше популисткият президент на Унгария Виктор Орбан, отбеляза Ройтерс. Сред другите участници беше и министърът на търговията на администрацията на афганистанските талибани Хаджи Нурудин Азизи.

Западният скептицизъм към големите планове на Си произтича от подозренията относно начина, по който той възнамерява да разшири глобалното влияние на Китай, смятат анализатори.