Съединените щати са изправени пред намаляване на запасите от някои оръжия и боеприпаси, които са обещали на Украйна като част от военната помощ, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на няколко източника в американското правителство.

По-специално въпросът се отнася до 155-милиметрови артилерийски снаряди и преносимите системи за противовъздушна отбрана Stinger. Източниците на Си Ен Ен смятат, че може да има трудности и с производството на други оръжия, обещани на Украйна, включително преносими противотанкови ракетни системи Javelin, както и ракети HARM и GMLRS.

Все още не е възможно бързо да се нагласи производство на оръжия и боеприпаси в САЩ, чиито запаси са намалели, нито пък да се поискат от съюзниците в Европа.

В същото време американските власти подчертават, че сигурността на страната няма да бъде изложена на риск при никакви обстоятелства и всяка доставка се оценява от гледна точка на въздействието ѝ върху стратегическите резерви и отбранителните планове на САЩ.

Преди войната в Украйна САЩ за първи път от много години не са били въвлечени във въоръжен конфликт - войските от Афганистан и Ирак са били изтеглени и не е имало нужда да се произвеждат оръжия за участие в голяма война.

"Става все по-трудно и по-трудно", е заявил пред Си Ен Ен конгресменът Майк Куигли, член на комисията по разузнаване, в коментар за доставките на оръжие за Украйна. "Мислехме, че войната ще приключи за няколко дни, но сега може да минат години. В момент, когато световните вериги за доставки се разпадат, за Запада ще бъде много трудно да посрещне нуждите на това високо ниво", казва той.

От своя страна говорителят на Пентагона Патрик Райдър увери Си Ен Ен, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо", като добави, че никакви оръжейни доставки за Украйна няма да намалят отбранителните способности на САЩ.

Съединените щати са един от основните съюзници на Украйна. След началото на войната Вашингтон отпусна на Украйна няколко пакета военна помощ в размер на няколко милиарда долара, а също така стартира програма за ленд-лиз.

В края на октомври американски медии съобщиха, позовавайки се на свои източници, че по време на телефонен разговор президентът на САЩ Джо Байдън е "повишил тон" на украинския президент Володимир Зеленски, когато той е поискал САЩ да доставят повече оръжия на Киев. Според Eн Би Си нюз Байдън е бил "разгневен" от думите на Зеленски и е дал да се разбере, че украинският президент би могъл да покаже по-голяма благодарност за помощта, тъй като американският народ "вече е бил много щедър", а Белият дом и Пентагонът "са работили усилено, за да помогнат".

Междувременно министърът на външните работи Дмитро Кулеба заяви днес на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че предадените на Украйна системи за противовъздушна отбрана NASAMS вече свалят руски ракети. Министърът заяви, че е необходимо да се ускорят доставките на системи за противовъздушна отбрана за Украйна.

"NASAMS вече са доказали своята ефективност. Също така съм убеден, че е дошло времето за Patriot", написа Кулеба в Twitter.

Днес руските обстрели на енергийната инфраструктура на Украйна продължиха, а прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че става дума за цели, които са свързани пряко или косвено с военния потенциал на Киев.

Освен това Песков заяви, че идеята на украинския президент Володимир Зеленски за публични преговори между Москва и Киев, е невъзможна, защото такива преговори просто не съществуват. "Едно е ясно - украинската страна не иска никакви преговори. Специалната военна операция продължава и нейните цели трябва да бъдат постигнати", каза още Песков.