По-малко от една трета от американците се обявяват за преизбиране на настоящия президент на САЩ Джо Байдън на изборите догодина, показват резултати от допитване, публикувани вчера от американския телевизионен канал Си Ен Ен.

Като цяло само 32 на сто от анкетираните казват, че Байдън заслужава да бъде преизбран. Най-малка е подкрепата за Байдън сред американците под 35-годишна възраст. Само 26 на сто от тях смятат Байдън за достоен за преизбиране.

Положително оценяват дейността на Байдън като президент 42 на сто от анкетираните. През януари той беше положително оценяван от 45%, съобщава БТА.

Рейтингът на недоволните от Байдън е нарастнал до 57 на сто, при 55% през януари.

Освен това, 67% от анкетираните смятат, че здравословното състояние на Байдън не му позволява да изпълнява ефективно задълженията си, а 65% казват, че той не вдъхва доверие.

Допитването е проведено преди на бившия президент Доналд Тръмп да бъдат повдигнати обвинения.

Предшественикът на Байдън вчера беше посочен за виновен от администрацията на Байдън за хаотичното изтегляне на американската армия от Афганистан - нещо, за което беше упреквана сегашната власт в Белия дом.

 

"Изборът на президента Байдън за това как да се осъществи изтеглянето от Афганистан беше силно ограничен от условията, създадени от неговия предшественик", се посочва в документа на Белия дом, като се отбелязва, че когато Байдън встъпи в длъжност, "талибаните бяха в най-силна военна позиция от 2001 г. насам, като контролираха или се сражаваха за почти половината от страната".