Това съобщи центърът за наблюдение на ислямистки сайтове в САЩ Ес Ай Ти И, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Атентаторът загина при една от двете експлозии, които разтърсиха шведската столица в събота вечер. Като по чудо само той загина при атентата, други двама души бяха ранени. 

"Ислямската държава в Ирак" изпълни обещанието, което ви беше дала", пише 29-годишният иракчанин Таймур Абдел Уахаб, чиято самоличност бе разкрита от ислямистки сайт, публикувал и негови снимки.
През септември 2007 г. лидерът на организацията Абу Омар ал Багдади призова правоверните да отмъстят на Швеция заради карикатури на пророка Мохамед, възприети като оскърбителни. Той обеща и парично възнаграждение за онзи, който убие шведския карикатурист Ларс Вилкс, напомня АФП.

Според британския в. "Дейли телеграф", през 1992 г. Таймур Абдел Уахаб е заминал от Багдад за Швеция, а през 2001 г. е отпътувал за Великобритания, за да продължи обучението си. Британската полиция съобщи днес, че е обискирала къща в графство Бедфордшър северно от Лондон, където е живял Уахаб. 

"Гардиън" пък пише, че между този опит и други провалили се терористични нападения напоследък може да бъдат открити поразителни прилики. Американецът от пакистански произход Файсал Шахзад, който се опита да извърши атентат на "Таймс скуеър" в Ню Йорк през май, също беше използвал газови бутилки за импровизираната си бомба.
Същото важи за атаката в Лондон през 2007 г., когато Кафил Ахмед и Билал Абдула заложиха коли бомби в центъра на британската столица, а после се опитаха да извършат нападение на международното летище в Глазгоу, посочва вестникът.

Атаката в Стокхолм може би е нов вид джихадистка атака срещу Запада. От гледна точка на сложност и мащаби тя въобще не може да се сравнява с атентатите от 11 септември 2001 г. Но Ал Кайда не успява да извърши сериозен удар в западна страна след бомбените нападения в Лондон през 2005 г. и според експерти терористичната мрежа може би опитва нова тактика, като призовава свои поддръжници да атакуват западни цели по свое желание с подръчни средства.

Тревожното е, че е почти невъзможно действащите самостоятелно джихадисти да бъдат открити, преди да осъществят плана си. Положителното е, че тези хора действат без чужда помощ и често нямат добра техническа подготовка, казват специалисти, цитирани от "Гардиън".

Двете експлозии в Стокхолм шокираха Швеция, която е известна със своята толерантност и отвореност и на чиято територия не бяха извършвани терористични атаки повече от три десетилетия, коментира в. "Вашингтон пост". Швеция, която по традиция се отнася добре към имигрантите, започна да си задава въпроса дали образът й на сигурна страна отговаря на истината след убийството на премиера Улоф Палме през 1986 г. А нападението срещу външната министърка Анна Линд, която беше смъртоносно намушкана с нож през 2003 г., беше сигнал за пробуждане за мнозина, отбелязва изданието.

Не е ясно дали Таймур Абдел Уахаб ал Абдали, който е бил шведски гражданин, е възприел радикални възгледи или в скандинавската страна, или във Великобритания, докато бил студент. "Дейли телеграф" отбелязва, че властите на острова разследват евентуални негови връзки с местния екстремисти в град Лутън, където е учил физиотерапия в университета.