Консервативното правителство на малцинството в Швеция, подкрепено от дяснопопулистката партия "Шведски демократи", на която то разчита, за да управлява, ще проведе първото национално преброяване от повече от три десетилетия, предаде ДПА, цитирина от БТА.

"Безотговорната политика по отношение на миграцията през десетилетията" означава, че страната няма представа колко хора живеят в Швеция и кои са те, заяви лидерът на "Шведски демократи" Ими Окешон в Стокхолм, докато съобщаваше за преброяването заедно с финансовата министърка Елизабет Свантеншон.

За момента не е насрочена дата за преброяването. Последното преброяване в страната е било през 1990 година. Окешон разкритикува политиката в полза на миграцията на Шведската социалдемократическа работническа партия, която управляваше страната в продължение на осем години, след като се изгуби управлението миналата есен. Свантеншон заяви, че правилното преброяване на населението ще помогне за борбата с престъпността.

Тройната коалиция на премиера Улф Кристершон, която пое властта през октомври, зависи от "Шведски демократи", за да има парламентарно мнозинство.

Коалицията и "Шведски демократи" се споразумяха за широкообхватна съвместна работа, която включва и въпросите за миграцията. Окешон призова за "промяна в парадигмата" по отношение на миграцията.