Шведски съд днес отхвърли искане на прокуратурата основателят на организацията Уикилийкс Джулиан Асандж да бъде задочно задържан. Това усложнява процеса по екстрадирането на австралийския гражданин от Великобритания в Швеция, за да бъде разпитан по подозрение в изнасилване, предаде Ройтерс. Съдебното решение беше прочетено от съдията докладчик по делото в окръжния съд в шведския град Упсала, северно от столицата Стокхолм.

На 13 май Швеция възобнови разследването по обвиненията в изнасилване срещу Асандж, които той отрича. Съдебното заседание се излъчваше пряко по телевизионния канал Ес Ве Те, предават ТАСС и БТА.

На 20 май шведската прокуратура изпрати искане до съда да издаде задочно заповед за задържане на Асандж по подозрение в изнасилване. Зам.-главният прокурор Ева-Мари Першон съобщи, че ако съдът в Упсала беше разрешил ареста на Асандж, тя е щяла да пристъпи към процедура за издаване на европейска заповед за арест с молба за екстрадиране в Швеция. Днешното произнасяне на шведския съд не означава, че предварителното разследване в Швеция срещу Асандж трябва да бъде прекратено, а само, че Асандж няма да бъде екстрадиран и може да бъде разпитан във Великобритания, предаде Асошиейтед прес.

На 11 април 47-годишният Асандж беше изгонен от еквадорското посолство в Лондон, където през 2012 г. беше получил политическо убежище. Той бе незабавно арестуван от британската полиция и в момента излежава присъда от 50 седмици затвор във Великобритания за нарушаване на наложената му гаранция през 2012 г.

Асандж се бори да не бъде екстрадиран в САЩ, които го обвиняват в публикуване на секретни документи.