Президентът на Франция Еманюел Макрон отказа да се произнесе още отсега за евентуална подкрепа на Франция за нов мандат на Урсула фон дер Лайен начело на Европейската комисия след евроизборите през юни, предаде Франс прес.

"Ще видим. След изхода от изборите, в светлината на изборите, ще трябва да се вземат институционални решения", заяви Макрон на пресконференция след срещата на върха на ЕС в Брюксел.

"Президентът на Френската република не участва в предизборната кампания за европейските избори", допълни Макрон. Това негово изказване идва в момент, в който хора от антуража му казват, че той има намерение да вложи всички сили в този вот и в момент, в който допитванията за нагласите на избирателите във Франция показват, че крайната десница изпреварва доста лагера на Макрон.

Президентът на Франция потвърди противопоставянето си на системата, според която големите политически семейства представят кандидат, който да води тяхната кампания за евроизборите и който после, ако те победят на изборите, да бъде техен кандидат и за ръководител на ЕК. Урсула фон дер Лайен, настоящата председателка на ЕК, е водещата кантидатка на Европейската народна партия за евровота през юни.

През 2019 г. бившата германска министърка Фон дер Лайен беше номинирана за председател на ЕК след постигнат след евроизборите компромис, по-специално между Франция и Германия. Преди това Фон дер Лайен не беше водещ кандидат на някоя европейска партия.

"Председателят на Европейската комисия има призванието да защитава общите интереси и трябва да се издигне отвъд партиите и държавите, така че тази длъжност не трябва да бъде свръхполитизирана", заяви Макрон, информира БТА.

Френският президент припомни, че неговата партия "Възраждане" е съгласна с някои точки от програмата на ЕНП за евроизборите, но е несъгласна по други точки. Той подчерта, че френската дясна партия "Републиканците" не подкрепяше кандидатурата на Урсула фон дер Лайен, въпреки че е част от ЕНП. "Европейският политически живот е сложно нещо", иронизира Макрон.

Урсула фон дер Лайен вече получи подкрепата на редица европейски членки, в това число и на България, както и на ЕНП.