Номинираната за конгресмен от Ню Йорк Александрия Окасио-Кортес ще спечели мястото си лесно и ще стане най-младата жена, която някога е била в Конгреса, прогнозира CNN.

Александрия навърши 29 г. миналия месец, а досегашният най-млад конгресмен е републиканката Елис Стефаник, избрана в Конгреса на 30-годишна възраст.

Окасио-Кортес победи съперника си Джо Кроули в първичните избори по-рано тази година. Нейната победа беше определена като зашеметяваща и помогна на Окасио-Кортес да се превърне в политическа фигура от национален мащаб.

Кроули беше един от лидерите на демократите и се разглеждаше като възможен председател на Конгреса. Неговата загуба отвори мястото за Окасио-Кортес, която се превърна в ключов глас вляво.

Александрия Окасио-Кортес работеше в екипа на кандидат-президента от страна на демократите Бърни Сандърс

Снимка: AP/БТА

Окасио-Кортес, която е от латиноамерикански произход, се втурна към мястото на Кроули от района на Ню Йорк. Преди това тя работеше като организатор в кандидат-президентската кампания на независимия сенатор Бърни Сандърс във Върмонт, отбеляза CNN. Родителите на Александрия са от Пуерто Рикo, а тя членува в партията Демократични социалисти на Америка.